17 Temmuz 1921’de yapılan ve ilk eÄŸitim ÅŸurası olarak kabul edilen 1.Maarif Kongresi’nde Atatürk; “EÄŸitim, memleketin çocuklarının birlikte ve eÅŸit olarak kazanmak zorunda oldukları bilim ve fendir” sözü ile Cumhuriyetin eÄŸitim sisteminin nasıl olması gerektiÄŸine iÅŸaret etmiÅŸtir.
3 Mart 1924, TBMM’de üç devrim yasasının kabul edildiÄŸi ve devrimci cumhuriyetin hedeflerine ulaÅŸmada önemli bir kilometre taşı olan dönüÅŸümün tarihi olarak kayıtlara geçmiÅŸtir. Ulusal birliÄŸin mihenk taşı Tevhid-i Tedrisat ile ülkedeki eÄŸitim kurumları tek elde toplanmış, Åžeriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılmasıyla modern hukukun önü açılmış ve HalifeliÄŸin kaldırılmasıyla da laik devlet mekanizması için en gerekli adımlardan biri atılmıştır.
Ulusal egemenlik ile baÄŸdaÅŸmayan ve toplumsal geliÅŸmenin önünde engel olan çaÄŸdışı kurumlar kaldırılmış, devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmıştır.
94 yıl önce çıkarılan 3 devrim yasası ile İslam coÄŸrafyasındaki ilk laik ülkeyi kurarak bulunduÄŸu bölgede örnek olan ülkemiz, ne yazık ki bugün, AKP iktidarının laikliÄŸe ve cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile karşı karşıyadır.
EÄŸitim alanında çıkarılan birçok gerici yasal düzenleme yanında, 4+4+4 olarak adlandırılan ucube yasa ile laik ve bilimsel eÄŸitime darbe vurulmuÅŸtur.
Siyasi iktidarın eÄŸitim alanındaki uygulamaları, Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eÄŸitimimizin temel niteliklerini deÄŸiÅŸtirmeye yöneliktir. DeÄŸiÅŸtirilen müfredat, hazırlanan ders programları ve kitaplar bilimsellikten uzak, çaÄŸdaÅŸ ve laik ölçütlerden yoksundur. EÄŸitim yönetimi kadroları da bu anlayışla oluÅŸturulmaktadır. Özellikle Milli EÄŸitim Bakanlığı, karşı devrimin üssü haline getirilerek ulusal deÄŸerlerimiz, eÄŸitim sistemimiz içerisinden yasa ve yönetmelikler aracılığı ile çıkarılmakta, karma eÄŸitim ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.
Karma eÄŸitime son verilmesi durumunda, Atatürk’ün liderliÄŸinde kurulan cumhuriyetin en önemli kazanımlarından olan ve milli eÄŸitimde birliÄŸi esas alan Tevhid-i Tedrisat ortadan kaldırılacak ve tekrar çok baÅŸlı eÄŸitim sistemine dönülecektir.
EÄŸitim-İş, tüzüÄŸümüzde de belirtildiÄŸi üzere, Atatürk ilke ve devrimleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin laiklik ilkesi üzerinde yükseldiÄŸinin bilinciyle, laiklik ilkesinin korunmasına büyük önem verir. KiÅŸilerin inanç ve vicdan özgürlüklerini savunurken, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanmalarını ya da baskı altına alınmalarını da kabul edilemez bulur. Bu nedenle de ülkede yaÅŸayan herkesin çaÄŸdaÅŸ, bilimsel, laik, demokratik, eÅŸit, parasız ve nitelikli eÄŸitim hakkı olduÄŸunu savunur ve bu hakkın yaÅŸama geçirilmesi için mücadele eder.
Laik eÄŸitimin ve laik toplumun çok daha önem kazandığı bu süreçte, EÄŸitim-İş olarak, öÄŸretim birliÄŸine son vererek, medrese-mektep ikilemini günümüze taşımak isteyen bu anlayışa karşı, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetimizin kazanımlarına, ülke bütünlüÄŸüne, laik, bilimsel, demokratik, eÅŸitlikçi ve parasız eÄŸitime sahip çıkmaya devam edeceÄŸiz; bu kararlılıktan asla vazgeçmeyeceÄŸiz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU