Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet EÅŸref Fakıbaba, kırmızı et sorununun çözümü için 2018'de destekleri artıracaklarını vurgulayarak, "2018'den itibaren 50 büyükbaÅŸ hayvanın altında yetiÅŸtiricilik yapan küçük iÅŸletmelere, ruhsatlı kesimhanelerde kestirilen her hayvan başına 250 lira destek vereceÄŸiz" dedi.
Bakan Fakıbaba'nın himayesinde düzenlenen "Buzağı Kayıplarının Önlenmesi Çalıştayı"nın sonuç deÄŸerlendirme toplantısı AtaköÅŸk Otel'de gerçekleÅŸtirildi.
Fakıbaba, burada yaptığı konuÅŸmada, genellikle büyük iÅŸletmelerde buzağı ölümlerinin görülmediÄŸine iÅŸaret ederek, ölüm oranlarının küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerde yüksek olduÄŸunu söyledi.
Üreticiyi eÄŸitimle buluÅŸturacaklarını vurgulayan Fakıbaba, özellikle küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerde gebe düvelerin, buzağı doÄŸumlarının ve buzağı geliÅŸmesinin takip edilmesi gerektiÄŸini belirtti.
Yurt dışından et gelmesini istemediÄŸini ve bunun kendisini çok rahatsız ettiÄŸini ifade eden Fakıbaba, günümüz koÅŸullarında ortam ÅŸartlarına uymak zorunda olduklarını dile getirdi.
Fakıbaba, "Ben arkadaÅŸlarıma inanıyorum ve güveniyorum. Bu bir takım oyunu. Brezilya, Fransa nasıl baÅŸardıysa biz de bunu baÅŸaracağız. Bu iÅŸi ithalatla sürdüremeyeceÄŸimizi söylüyorum. Diyorlar ki 'ÇeliÅŸkili laflar söylüyor'. ÇeliÅŸki falan yok. GeldiÄŸim günden beri aynı ÅŸeyi söylüyorum, bizim için yerli üretici başımızın tacıdır. Lafla olmaz, ben de bunu biliyorum ancak bir anda istenilen olmuyor, biraz zaman isteyen bir iÅŸ." diye konuÅŸtu.
Et ve Süt Kurumunun (ESK) marketlere kırmızı et satışıyla yaptığı piyasa regülasyonuna dikkati çeken Fakıbaba, "Bizim amacımız hiçbir zaman özel sektörle yarışmak deÄŸil. Bizim tek görevimiz regülasyondur." ifadesini kullandı.
"Buzağıların aşıları bedava olacak"
Fakıbaba, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelere çok önem vereceklerinin altını çizerek, ÅŸöyle devam etti:
"İnÅŸallah 2018'den itibaren göreceksiniz, nasıl destekler veriliyor. Tarım Bakanlığının personeli seferber olacak. Nasıl hamile bir anne kontrol altında tutuluyorsa bizim de gebe düvelerimiz kontrol altında tutulacak ve mutlaka buzağıların aşıları bedava yapılacak. Bunun için 1 Ocak'ı beklemek zorundayız. Aşılar yapılırken veteriner arkadaÅŸlarımız ücret alıyorlar. Biz dedik ki 'Veteriner hekimlerin hakkıdır bu ancak aşı paralarını vatandaÅŸların ödemesi doÄŸru deÄŸildir.' Bunların hepsi hallolacak. Yerli üreticiler emin olsunlar, biz zarar ettirmeyiz, kâr ettiririz ama deli paralar da kazandırmayız. Benim için üretici çok önemli ama tüketici de çok önemli."
Åžu anda 5,5 milyon ana büyükbaÅŸ hayvan bulunduÄŸunu, bunun 6,5 milyona çıkarılması gerektiÄŸini belirten Fakıbaba, "Bunun için 1 milyon düveye ihtiyaç var. 2018 ve 2019 yılında 1 milyon düveyi Türkiye tarımına kazandırdığımız takdirde bizim iÅŸimiz zor deÄŸil." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Fakıbaba, kırmızı et sorununun çözümü için 2018'de destekleri artıracaklarını vurgulayarak, 2018'den itibaren 50 büyükbaÅŸ hayvanın altında yetiÅŸtiricilik yapan küçük iÅŸletmelere, ruhsatlı kesimhanelerde kestirilen her hayvan başına 250 lira destek verileceÄŸini bildirdi.
"Takip için yapı arayışına baÅŸladık"
Ankara Valisi Ercan Topaca da Türkiye genelinde 5 milyon civarında buzağı bulunduÄŸunu hatırlatarak, buzağı ölümlerinin yüzde 5 bile olsa bunun 250 bin kayıp anlamına geldiÄŸini anlattı.
Bu nedenle buzağı ölümlerinin önüne geçilmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden Topaca, devletin, buzağıların saÄŸlıklı bir ÅŸekilde doÄŸumuna ve bir süre geliÅŸtirilmesine iliÅŸkin takiplerini yapması gerektiÄŸini söyledi.
Ankara'da bunu sistematik olarak elektronik ortamda takip edecek bir yapı arayışında olduklarını ifade eden Topaca, hayvancılığın geliÅŸmesini bu tür çalışmalarla saÄŸlıklı bir zemine oturtacaklarını dile getirdi.
"2018'i buzağı yılı ilan edelim"
Damızlık Sığır YetiÅŸtiriciliÄŸi Merkez BirliÄŸi BaÅŸkanı Kamil Özcan da buzağı ölümlerinin büyük bölümünün küçük ve orta ölçekli iÅŸletmelerde olduÄŸuna dikkati çekerek, büyük iÅŸletmelerin veteriner hekim ve ziraat mühendisi istihdam ettiÄŸini ve çevre düzenlemesini hayvan saÄŸlığına uygun yaptığını anlattı.
Buzağı ölümlerinin azaltılması için teknik hizmetin çiftçilerin ayağına götürülmesi gerektiÄŸini vurgulayan Özcan, 81 ilde örgütlenmiÅŸ damızlık sığır yetiÅŸtiricileri birlikleri olarak bu anlamda görev almak istediklerini bildirdi.
Özcan, "2018'i buzağı yılı ilan edelim" önerisinde bulundu.
Ankara Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise Ankara'nın tarımsal potansiyelinin artırılması için çiftçi eÄŸitimi, bitki zararlıları ve hayvan hastalıklarıyla mücadele çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.