TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, "Ocak ayında yaÄŸan bu kar fındığın soÄŸuk ihtiyacını karşılıyor" açıklamasını yaptı.
Kar fındığa yaradı
Karadeniz'de etkili olan kar yağışının fındığa olumlu yansıdığı bildirildi.
Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu BaÅŸkanı Arslan Soydan, ocak ayında yaÄŸan karın, fındığın soÄŸuk ihtiyacını karşıladığını söyledi.
Fındığın saÄŸlıklı çiçekleme yapabilmesi, iyi meyve tutabilmesi, iyi yaprak açabilmesi için bu soÄŸuÄŸa ihtiyacı olduÄŸunu dile getiren Soydan, "Bu yılki mevsim sıcaklıkları fındık için çok olumlu gidiyor. Üreticilerimizin bu konuda rahat olmalarını istiyoruz. Son günlerde bölgemizde etkili olan kar yağışı fındığa yaradı, üreticilerimizin don endiÅŸesi yaÅŸamasına gerek yok" diye konuÅŸtu.
Soydan, üreticilerden fındık dallarının üzerindeki karları dökmemelerini isteyerek, "Bazı üreticilerimiz bu konuda doÄŸru bilinen bir yanlışı yapıyor. Fındık dallarının üzerindeki karı yere döküyor ancak bu çok yanlıştır. Fındık dalları ne kadar kar altında kalırsa soÄŸuk ihtiyacını o kadar karşılar. Fındıkta verimin artması için ürünün 500 ile bin saat soÄŸuk havaya ihtiyacı var. Bu ÅŸekilde soÄŸuk hava ihtiyacını gideren fındığımız hem çiçeklenme hem de meyve veriminde olumlu sonuçlar vermektedir" ifadelerini kullandı.
Riskli aylar mart ve nisan
Fındık için riskli ayların mart ve nisan olduÄŸuna dikkati çeken Soydan, "O tarihlerde fındık çiçeklenme sürecini tamamlamış ve doÄŸum sürecine girmiÅŸ oluyor. Dolayısıyla bu aylarda yaÄŸan kar ve beraberinde gelecek aşırı soÄŸuklar fındığa zarar verebilir. Bunun örneÄŸini geçtiÄŸimiz yıllarda gördük. Mart ayında etkili olan kar ve soÄŸuklar zirai dona yol açtı. Bu da fındığa çok büyük zararlar verdi" deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Soydan, fındığın ülke adına önemli bir tarım ürünü olduÄŸunu ve üretici adına güzel bir yıl geçmesini temenni etti.